Thai masszázs

A jelenleg ismert thai masszázst hozzávetőlegesen ezer éve művelik, gyökerei azonban sokkal régebbi korokba nyúlnak vissza. Elméleti háttere és technikáinak forrásai a kínai masszázsból, az indiai ayurvédikus masszázsból és a jógából vezethetők le. A világképe, szellemisége alapvetően a buddhista tanokra, elvekre alapoz.
A hagyomány Jivaka Kumar Bhacca-t, Buddha orvosát és barátját tartja a thai orvoslás atyjának, akinek a thai masszázsrendszer kidolgozását is tulajdonítják. A thai masszázs centrumai a buddhista kolostorok voltak. A buddhista kolostorok a vallásgyakorlatok végzésének helyszínei mellett orvosi és tudás központok is voltak. Thaiföldön a leghíresebb közülük a XVI. század óta fennálló Wat Pho, ahol hatvan kőtáblába vésve őrzik azokat az ábrákat és magyarázó szövegeket,amelyek a thai masszázs elméleti alapjait rögzítik.
A technikák jellegét és intenzitását tekintve két főiskola alakult ki:
– a lágyabb Wat Pho, vagy déli stílus avagy királyi és
– a keményebb északi, vagy Chiang Mai (ejtsd: csiáng máj), avagy a népi gyógyászat stílusa.
A thai masszázs a forrás kínai és indiai technikákhoz hasonlóan elsősorban az energiarendszer kiegyensúlyozására helyezik a hangsúlyt. A thai masszázs a megadott pontok, vonalak nyomásával, izmok nyújtásával, a különböző testhelyzetek felvételével a szabad energiaáramlást igyekszik biztosítani a megfelelő energiapályákon, amelyeket „szen “-nek neveznek.Fizikai és pszichés értelemben a fájdalmak és merevségek oldása, a rugalmas, hajlékony, elengedett állapot létrehozása a cél. Éppen ezért menekülj el azokról a helyekről, ahol thai masszázs néven igazából túlélésre tanító technikákat alkalmaznak. A thai masszázs nem erről szól.

A thai masszázs eszközrendszere nyomó és mobilizációs (kimozgató) technikákból áll. A nyomást talppal, tenyérrel, hüvelykujjal, könyökkel, térddel végzi a masszőr, egyenletes ritmusban, minden egyes mozdulatnál finoman kezdve, majd egyre fokozódó intenzitással. A nyomást a masszőr nem erőből, hanem a testsúly áthelyezésből származó potenciából végzi. Így kívülről egy hintázó mozgásra hasonlít a thai masszázs a masszőr nézőpontjából.
Rengeteg technika van, de mindegyik esetében a páciens hanyatt-, oldalt-, vagy hason fekvő testhelyzetben, illetve ülésben helyezkedik el. Passzív szerepet tölt be. A masszőr végzi a mozgatást.

A thai masszázs talán legnagyobb értékét a kimozgatásos technikák jelentik, amellyel minden hozzáférhető izomcsoportot és fontosabb ízületet célba vesznek. Ezek a technikák általában rotációval végzik, de mindig nyújtással járnak. A thai masszázs során az egyes izmokat mindig egy kicsit jobban megnyújtjuk, mint amennyire az adott pillanatban az antagonista izomcsoportja képes lenne, és az ízületeket is épp egy kicsit jobban kimozgatjuk, mint amennyire a saját mozgató izma elmozdítaná. Ilyen finom feszítések hatására az izmok és szalagok fokozottabban ellazulnak.
Ahogy előbb írtuk a technikák mind a látvány, mind a testi érzés szempontjából tulajdonképpen passzív jógagyakorlatoknak tekinthetőek. Olyan páros torna ez, ahol a masszőr diktálja a mozdulatokat, úgy, hogy saját testét használja alátámasztásként és nyomatékként.
A thai masszázs során mind a masszőr, mind a kliens könnyű ruhában van, amely lehetővé teszi a szabad mozgást. A masszázs a talajon, vékony szivacson vagy vastagabb takarón zajlik, síkosító anyagot nem szokás használni. A masszőr a szükséges erőt elsősorban nem izmai feszítésével, hanem testsúlyával biztosítja, eközben jellegzetes hintázó mozdulatokat végez. A nyugodt, egyenletes ritmus, a sima, erőlködésmentes mozdulatok kulcsfontosságúak a thai masszázs kivitelezésénél.

A thai masszázsnál (hírével ellentétben) a masszőr és a kliens közötti harmónia létrehozása különös jelentőséggel bír. A jól végzett masszázs nemcsak a kliensre, hanem a masszőrre is felszabadító, kiegyensúlyozó hatással van.  Technikái révén a thai masszázs a test mellett a tudatra is lazító hatással van.
Pár mondattal korábban jeleztük, hogy azokon a helyeken ahol komoly fájdalomig masszíroznak nem thai masszázst végeznek, hisz a buddhista gyökerek miatt ez alapvetően ellenkezne a célokkal:  
Metta: a vágy, hogy másnak örömet okozzunk, és a képesség, hogy kedvességet mutassunk.
Karuna: együttérzés minden szenvedővel, és vágy e szenvedés könnyítésére.
Mudita: az irigység elkerülése, örvendezés más szerencséje felett.
Upekha: embertársaink előítélet és kivételezés nélküli szemlélése.

Mire jó a thai masszázs:
– keringésjavítás
– szervek harmonizálása
– mozgatórendszerre gyakorolt hatás
– relaxálás, stresszcsökkentés
– feszültség és fájdalomcsillapítás

Jellegéből adódóan kiválóan alkalmas mozgásszervi betegségek kiegészítő kezelésére, és komoly szerepe lehet vegetatív zavarok, pszichoszomatikus panaszok enyhítésében. Életminőség javító hatása úgy egészségeseknél, mint betegeknél kiemelkedő.

(forrás: Sárai Gábor – Alternatív mozgás és masszázsterápia – jegyzet)