Szolgáltatásaink (SzerTÁR)

A szertár mozaik szó. Azon túl is, amit a megszólításban láthatsz. Egyik tagja az ősi nyelvben is jól ismert SZER szavunk, melynek jelentése kapcsolat, összefűz, rend. Másik tagja a TÁR szóból áll, azaz tárol, őriz. Bővebben itt olvashatsz az ősi nyelvről.

A gyerekek is jól ismerik ezt a szót, az iskolákban a SZERTÁR-ban őrzik azokat az eszközöket, melyek segítségével könnyebb, érdekesebb, látványosabb az ismeretek elsajátítása, és így a gyerekek örömmel, szívesen tanulnak. A mi virtuális SZERTÁR-unk is valami hasonló motivációval született meg. Szeretnénk megosztani azokat az ismereteket, melyeket különböző tanfolyamokon, képzéseken sajátítottunk el, és megosztani azokat a meghaladott feladatokat, élményeket is, melyeket az életben saját tapasztalataink által megéltünk, megoldottunk, megfejlődtünk. Mindezt úgy, hogy öröm legyen mindenkinek.

A SZERTÁR megnyitásával az a célunk, hogy új gondolatokat ébresszünk, sőt új gondolatok mentén megtanuljunk tudatosan élni. Ehhez kínálunk tanfolyamokat, előadásokat, klubok létrehozásával teret. A SZERTÁR nyitott, tehát várunk olyan gondolkodókat, hozzánk hasonló útkeresőket is, akik az élet valamely területén speciális tudást szereztek, és azt hajlandóak, képesek megosztani Velünk. Amennyiben ilyen terveid, igényed támad, keresd Katát az elérhetőségein!

Nem gondoljuk, hogy kizárólag a mi gondolataink mentén lehet fejlődni, ezért mottónk a következő:

„Nem azt akarom, hogy úgy gondolkodj, ahogyan én. Azt akarom, hogy gondolkodj.”

Szolgáltatásaink rövid leírása Jóga órák:Hatha jóga: Az órán az ászanákat (jógapózokat) a légzéssel egybekötve folyamatos egymásba átvezetéssel végezzük. A pózok 4-10 mély légzésig vannak maximálisan kitartva. Az óra felépítése: hangolódás, légzőgyakorlatok, egyensúly gyakorlatok, ászanák kitartása, nyújtások. Az óra nem kötött formátumú. kata_jogaGerincjóga: A gerincjóga a tradicionális hatha jóga gyakorlataiból és a gyógytornából építkező mozgásterápia. Modern mozgásrendszer, melynek fő célja a test és az idegrendszer helyreállítása. Elsődlegesen egészségmegőrzés, de a rehabilitációban is alkalmazható. A teljes testet szisztematikusan átmozgatjuk, ezzel segítve az esetleges izomblokkok oldását, a helyes testtartás tudatosítását, és az idegrendszer egyensúlyát. A jógának egy anatómiai alapú megközelítése. A mai ember számára az ősi jóga testhelyzetei (ászanái) néha túl nehéznek bizonyulhatnak, mert a modern életvitel hatására a fizikai test nincs még felkészülve ezekre a pózokra. A gerincjóga fő céljai közé tartozik a testtudat fejlesztése, és a helyes testtartások megélése, mely a gyakorló a hétköznapi életébe is elengedhetetlen. De akár egyfajta felkészítése a testnek és a szellemnek egyaránt a tradicionális jógára is.

csavarásSenior jóga: A szépkorúak jógája, ahol nagy figyelmet fordítunk a helyes légzéstechnika elsajátítására, a helyes testtartás gyakorlására. A könnyített ászanák rövid kitartásokkal, nyújtásokkal kombináltak, néhol finom átvezetésekkel. Remek lehetőség a fiatalos mozgás megőrzésére, a fájó ízületek rugalmasságának megtartására, a mély izmok kondicionálására. 2013nyiltnap-007-1024x575

Női jóga: A jóga rendszere eredendően férfiak által, férfiak számára íródott. Mégis a modern időkben a jógagyakorlók táborában nagyobb arányban vannak a nők, ami jelzi, hogy a nőkben egyre erősebbé vált az igény a testi-lelki harmóniára, és önmegélésre. Társadalmunk kevésbé tolerálja a női ciklust, ezért a legtöbb nő még a nőijógatudatából is megpróbálja ezt kizárni. Ennek akár komoly következményei is lehetnek: a medencealapi izmok gyengülése, inkontinencia, stb.

A női jóga hozzásegít önmagunk megismeréséhez, elfogadásához, női mivoltunk teljesebb megéléséhez. A Hatha jóga elemeit alkalmazza a női egészség helyreállításához. Gyakorlatai az altest energetikai rendszerét állítják helyre, megerősítik a gát területét, a medence és a has izmait. A helyes légzés kiegyensúlyozza a hormonális működést, az idegrendszert, és ezzel az érzelmek stabilitását.

Kismama jóga: Légzőgyakorlatokkal, nyújtásokkal felépített jógaóra, ahol a kismama elsajátítja a kontrollált légzéstechnikát, növelve a tüdő kapacitását, a koncentráció készséget. Ezzel együtt az egyes testrészek testtudatosságát növeljük. Az órán való részvétel segít a szülésre való felkészülésben és magában a szülési folyamatban is. Az órát egy a babával összehangoló rövid relaxációval zárjuk.

Baba-mama jóga: Társadalmunkban a kisgyermekes anyák sokszor érezhetik magukat kirekesztetnek hiszen minden idejüket a gyermeknevelés köti le. Szeparáltan, legtöbbször egyedül vannak egész nap, és önmaguk igényeit szorítják leginkább háttérbe. Pedig a boldog baba titka a boldog anya!

A babás női jóga pont ezt a rést próbálja kiküszöbölni azáltal, hogy az anyák egy közösségben, közös gyakorláson vesznek részt. Egyszerre tudnak figyelni magukra miközben gondoskodhatnak gyermekükről is.  A női jóga gyakorlatainak hatására a szülés utáni elgyengült gátizomzat erősödik, erősödik a teljes test izomzata, kiemelten a karizmok – amire nagy szükség van egy kisgyermek mellett – és a stresszoldó gyakorlatok hatására az idegrendszer kiegyensúlyozódik.

Gyerekjóga: A gyerekjóga a hatha jóga és a gyógytorna gyakorlataira épülő, mesékkel ötvözött, játékos foglalkozás. Fejleszti a mozgáskoordinációt, elősegíti a finom motorikus képességek fejlődésé. Javítja a testtartást. Aktivizálja a szervezet védekező mechanizmusait, ezáltal ellenállóbbak lesznek a betegségekkel szemben. Javítja a koncentrációt. Az óra során a gyerekek mesés formában, állat,-és növénynevekkel társítva tanulhatják meg a különböző jógapózokat. Cél, hogy minden gyerek megtanulhassa saját testének határait, egységbe kerülhessen önmagával, és a környezetével egyaránt. A gyerekek az órán megtanult feszültséglevezető, és stresszoldó technikákat, az élet minden területén képesek később alkalmazni, ezáltal nyugodtabbakká, és kiegyensúlyozottabbakká válnak

Power Flow: Az Essty által kifejlesztett óra a jóga, a gyógytorna, és a mélyizom-torna elemeit ötvözi. Célja a tartás javítása, a mozgásszegény életmódból adódó gerinc-problémák enyhítése, és a mélyizomzat erősítése.

A hát izmainak erősítésével, a gerinc nyújtásával, a helyes testtartás megtanulásával  megszüntethetők a gerincfájdalmak. Javul a közérzet. A torna kíméli az ízületeket ezért bárki számára könnyen végezhető. Elsősorban azoknak ajánlott akik az aerobiknál egy lágyabb, kevésbé dinamikus, ugyanakkor kihívást jelentő mozgásformát keresnek.

2013nyiltnap-070Thai masszázs: Tradicionális thai masszázs. A masszázs a talajon, vékony szivacson zajlik. Száraz masszázs, ruhában. A masszőr a megfelelő erőt nem az izmaival, hanem a test súlyával fejti ki, speciális hintázó mozgás mellett.  A rendszer mind a fizikai szintre ható (nyújtás, kimozgatás, lazítás,..), mind az energetikai rendszerre ható elemeket tartalmazza (pont és energia vonal kezelések). Elemeinek eredete a jógára vezethető vissza. Kiváló hatással van a megfáradt, kimerült emberekre. Előnyös a pszihoszomatikus betegségek enyhítésére, mozgásszervi betegségek kezelésére és komoly szerepe lehet vegetatív zavarok enyhítésében. Kiemelten ajánlott relaxálás, feszültség és fájdalom csillapítás, stressz csökkentés kezelésére.

Életvezetési tanácsadás: A tanácsadó olyan segítő, aki a hozott problémákat, feladatokat segít egy más szemszögből a kliens számára feltérképezni, feldolgozni, megérteni és végül beilleszteni az életébe. Az ülések során segít a kliensnek új céljai kitűzésében és értő figyelemmel, megfelelő kérdésekkel ösztönzi új céljai elérésében. A közös munka eredményeképpen a kliens önismerete megszilárdul, élete stabillá válik.

Ehhez szükséges azonban, hogy a tanácsadást kérő személy saját akaratából, saját első célkitűzésének eredményeképpen keresse a segítséget. Ez jelenti a változás alapfeltételét, ami hajtómotorja lesz a közös munkának.

A segítő nem gyógyít, azaz súlyos esetekben más szakterületek a hivatottak. A munka kizárólag mentálisan ép embereknek segít az éppen aktuális életesemény, vagy aktuális élethelyzet megoldásában. A tanácsadó hozzá értő kérdésekkel, észrevételekkel, vagy csupán értő figyelemmel vezet át egy-egy nehéz élethelyzeten, majd a feldolgozás szakaszában segít megérteni azt.

A tanácsadás során a tudományos eszközök mellett felhasználásra kerülnek a keleti hagyományok által megismert technikák, a jóga szellemiségének, filozófiájának alkalmazása.

Az életvezetési tanácsadás területei: Egészséges életvitel, stressz- és konfliktuskezelés – életmódváltás: fogyás, öltözködés, egészséges életmód, sport, költözés – családalapítás – társ,- és párkapcsolatok problémái: válás, féltékenység, gyermekvállalás – gyermek – szülő kapcsolatok, családi konfliktusok – férfi-női minőségek megélése a társadalomban és a családban – munkahelyi problémák: munkahelyváltás, beilleszkedés, önérvényesítés – magánélet összehangolása a munkával – célkitűzések, életcélok megvalósítása – szociális beilleszkedés, alkalmazkodás képességének felmérése, segítése – kreativitás, motiváció, önismeret és személyiségfejlesztés – már kialakult betegségek szerepe, megélése, megértése – életminőség megőrzése, javítása

Információ terápiák, állapotfelmérés: Az alternatív, komplementer szemlélet szerint az emberi szervezet  energetikai-információs mezőbe ágyazottan szerves, elválaszthatatlan része az univerzumnak, így az ember csak a külvilággal való kölcsönhatásaival együtt vizsgálható. Az egyén környezettel való kapcsolata folyamatos energia és információ cserén alapul. Ez minden egyén esetén más és más. Az így kialakuló egyéni mező tartalmazza az egyénre jellemző összes tulajdonságot, beleértve az öröklött tulajdonságokat és a jelen élet összes történésének jellemzőit is. Ha ezt a mezőt vizsgálni tudjuk, akkor rengeteg információhoz hozzáférhetünk, amit ez a mező hordoz. Az általunk alkalmazott módszerek (NES, Köbles, Joalis-Salvia) ezt a lehetőséget magukban rejtik. A felmérés Peter Fraeser (NES) és Eric Körbler (bioindíkátor) által kifejlesztett eszközök segítségével történik. A felmérés során az állapítható meg, hogy az egyén bioenergia mezejét ért hatások kedvezőek-e az egyén számára vagy sem, a harmónia irányába hatnak-e, vagy éppen ellenkezőleg. Illetve az is megállapítható, hogy hol kell az emberi energetikai rendszernek segítség.

A törvény kötelez minket arra, hogy felhívjuk a figyelmedet arra, hogy ez nem minősül orvosi szempontból diagnosztikának, mérésnek. Nem alkalmas orvosi diagnózis, laboratóriumi paraméterek meghatározására. A fentiek miatt semmiképpen nem helyettesíti azokat. Betegség esetén kérem fordulj orvosodhoz.tgyTibeti hangtál és hangterápia: A hangterápia a rezgésterápia legősibb formája. A gyógyító hangrezgés a szervezetbe bejutva feltölti az üreges szerveket, majd a testünket alkotó kb. 70%-nyi vízkészletünket strukturálisan feljavítja, mivel a tálak harmonizáló hatása a testünkben lévő víz közvetítésével érvényesül.

A hangtálak fontos eszközei és kiegészítői az egészség megőrzését szolgáló alternatív eljárásoknak, a gyógyulási folyamatok serkentésének. Emlékeztetnek bennünket belső egységünkre és teljes-ségünkre, a test, szellem és lélek egészséges összhangjára. A hangtálak csodálatos hangja oldja a stresszt, megnyugtatja az idegeket, ellazítja a feszült izmokat, csillapítja a fájdalmakat. Jó tapasztalatok vannak a félelmek és szorongások sikeres oldására is. Az immunrendszer aktivizálása következtében stimulálja a szervezet öngyógyító folyamatait. Hatással van a szervezet keringési- és anyagcsere folyamataira. Kedvezően hat a fennálló testi fájdalmak – pl. hátfájás, fejfájás, végtagfájdalmak – esetén is.

Betegség ideje alatt, ha rendszeresen használunk hangtálat – még ha azt kis időre is –, tehermentesítjük általa a szervezetünket, felszabadítjuk a testünket és lelkünket a gyógyulást gátló tényezőktől. Ildikó hangtálai